MYSLI SRDCEM

CIŤ HLAVOU

Festival Savore Jekhetane v Lovosicích již po osmé!

V Lovosicích se dne 27. srpna 2016 uskutečnil již VIII. ročník tanečně - hudebního festivalu Savore Jekhetane.

Poslední prázdninový víkend se v Lovosicích nesl v duchu romských tradic. Farní charita Lovosice uspořádala dne 27. srpna 2016 již VIII. ročník tanečně hudebního festivalu Savore Jekhetane, na kterém šla „společnou cestou“ řada tanečních a hudebních souborů ze všech koutů České republiky. Byť se jednalo již o osmý ročník, poprvé byl festival Savore Jekhetane pořádán v duchu romské vlajky, která symbolizuje život věčných poutníků na zelené trávě pod širou oblohou. Proto děti a mládež představily své taneční a hudební nadání veřejnosti v areálu lovosické Sauny v blízkosti řeky Labe, která v horkém letním dni přišla vhod nejednomu návštěvníkovi festivalu.

Festival Savore Jekhetane v tomto roce moderoval oblíbený Richard Samko, který sršel vtipem a neváhal oslnit všechny přítomné perfektní znalostí romštiny. Pozvání Farní charity Lovosice přijala také Erika Fečová se svými studenty z Mezinárodní konzervatoře v Praze a svým vystoupením motivovala řadu účastníků festivalu k větší píli a cílevědomosti.

Váženými hosty festivalu byl pan Pavel Vodseďálek, předseda výboru pro národnostní menšiny Ústeckého kraje, a Edith Kroupová jako zástupce Diecézní charity Litoměřice.

Festival Savore Jekhetane by nebylo možné zrealizovat bez podpory Ministerstva kultury ČR, Fondu Ústeckého kraje a města Lovosice. Festival podpořilo také několik drobných donátorů. Vaší podpory si nesmírně vážíme!

Po předání pamětních pohárů a pamětních listů a oficiálním ukončení celé akce zábava však nekončila. Na pódiu se vystřídalo několik kapel s různorodým repertoárem, které hráli k tanci a poslechu.

Za fotodokumentaci celé akce vděčíme P. Tomanci.